Διατροφή

6 διάσημοι μύθοι διατροφής που πρέπει να αποφύγετε

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με πολυάριθμες πληροφορίες για το πώς να χάσουμε λίπος η να αυξήσουμε την μυϊκής μάζα. Μαγικές δίαιτες, κρυφές τεχνικές, μαγική διατροφή και συμπληρώματα. Όλα υπόσχονται γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα. Δυστυχώς έτσι, έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμοι μύθοι που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια οι οποίοι μπερδεύουν τον κόσμο και τους κρατάνε πίσω από το να πετύχουν τον στόχο τους.

6 διάσημοι μύθοι διατροφής που πρέπει να αποφύγετε


Παρακάτω θα αναλύσουμε 6 από τους πιο διάσημους μύθους που κυκλοφορούν σήμερα.

Μύθος 1 – Άμα φάω λίπος θα το αποθηκεύσω στο σώμα μου

Ένας πολύ διάσημος μύθος, ο οποίος είναι εντελώς λανθασμένος. Προκείμενου το σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος, θα πρέπει απλά να καταναλώσετε παραπάνω θερμίδες από αυτές που δαπανά το σώμα σας. Άμα για παράδειγμα  το σώμα σας καίει 2000 θερμίδες την ήμερα, τρώγοντας μόνο 1500 θερμίδες  ακόμα και από σκέτο λίπος, θα χάνατε βάρος. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να τρώτε ελεύθερα όσο λίπος θέλετε. Σαν τροφή, το λίπος περιέχει 9 θερμίδες/γραμμάριο, ενώ οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη από 4 θερμίδες. Έτσι είναι πολύ εύκολο τρώγοντας τροφές πλούσιες σε λιπαρά, να ξεπεράσετε τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας και να τις αποθηκεύσετε σαν λίπος. Γι’ αυτό καλό είναι να ξέρετε πόσα λιπαρά περιέχει κάθε φαγητό και να λαμβάνετε την σωστή ποσότητα λιπαρών. Μια πολύ καλή συνήθεια είναι να κοιτάτε τα ταμπελάκια των τροφίμων για να πάρετε μια ιδέα πόσες θερμίδες και τι συστατικά περιέχει η κάθε τροφή.

Μύθος 2 – Ότι φάω μετά τις 6 το απόγευμα θα γίνει λίπος

Άλλος ένας λανθασμένος μύθος. Για άλλη μια φορά σημασία έχει πόσες θερμίδες θα φάμε συνολικά την μέρα και όχι η ώρα που θα τις φάμε. Για παράδειγμα ένα άτομο με στόχο 1800 θερμίδες την ήμερα, άμα έχει φάει 1000 θερμίδες μέχρι τις 6, μπορεί άφοβα να φάει τις υπόλοιπες 800 το βράδυ χωρίς αυτό να επηρεάσει την απώλεια λίπους. Ωστόσο καλό θα είναι όσο περνάει η μέρα να περιορίζετε τους υδατάνθρακες και να προτιμάτε φαγητά πιο πλούσια σε πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά.

Μύθος 3 – Θα κάνω δίαιτα για να χάσω βάρος

Η βιομηχανία του fitness θέλει να σας κάνει να πιστέψετε πως οι δίαιτες δουλεύουν
Ενώ στην αρχή, μπορεί πράγματι να χάσετε κάποιο βάρος, μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες σχεδόν ποτέ δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα Το 85% των ανθρώπων καταλήγουν να παίρνουν όλο το βάρος πίσω μέσα σε ένα χρόνο. Πράγματι, κάνοντας μια περιοριστική δίαιτα, αυξάνετε τις πιθανότητες να βάλετε περισσότερο βάρος μελλοντικά και όχι να το χάσετε. Άμα σκοπός σας είναι να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά για την υπόλοιπη ζωή σας, θα πρέπει να διώξετε από το μυαλό σας την νοοτροπία της δίαιτας. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να αλλάξετε θετικά τον τρόπο ζωής σας. Μάθετε να επιλέγετε πιο υγιεινά φαγητά, αυξήσετε τα επίπεδα δραστηριότητάς σας, κοιμηθείτε καλύτερα, μειώστε το στρες της ημέρας και τότε η απώλεια βάρους θα έρθει από μόνη της. Μόνο που τώρα το λίπος που χάσατε θα μείνει μόνιμα μακριά. Θα πρέπει την υγιεινή διατροφή και το fitness να μην τα βλέπετε σαν κάτι που θα κάνετε για δυο μήνες και θα σταματήσετε, αλλά κάτι που θα κρατήσετε για όλη σας την ζωή.

Μύθος 4: Οι κρόκοι των αυγών είναι κακοί για την υγεία σας

Άλλος ένας μύθος που έχει τις ρίζες του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα περιοδικά από πολύ παλιά.

Τα αυγά έχουν κατηγορηθεί επειδή οι κρόκοι τους, οι οποίοι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, περιέχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό δεν πρέπει να σας τρομάζει, επειδή η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στους περισσότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα τα αυγά είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών ουσιών και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή οποιουδήποτε ασχολείται με το fitness.

Εδώ και χρόνια σε κλινικές δοκιμές, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ των αυγών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εξαίρεση όμως αποτελούν άνθρωποι με συγκεκριμένες προϋπάρχουσες παθήσεις (όπως ο διαβήτης ή η υπεργλυκαιμία). Επίσης άμα τα αυγά συνδυαστούν με αυξημένη κατανάλωση σε θερμίδες από υδατάνθρακες και άλλα λιπαρά σε μια ανθυγιεινή δίαιτα, τότε σίγουρα θα συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερίνης.

Μύθος 5: Για να χάσετε λίπος θα τρώτε πιο συχνά

Κάτι που πολύ συχνά ακούμε στα γυμναστήρια. Η διαδικασία της χώνεψης αυξάνει τον μεταβολισμό σας, οπότε τρώγοντας μικρότερες ποσότητες φαγητού πιο συχνά διατηρείτε τον μεταβολισμό σας ανεβασμένο. Ωστόσο κάτι τέτοιο έχει μόνο θεωρητική βάση. Στην πράξη, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ο αριθμός των γευμάτων δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απώλεια λίπους και κατά 90% αυτό που θα προκαλέσει αύξηση ή απώλεια βάρους, είναι απλά η συνολική ποσότητα θερμίδων που καταναλώνετε ανα μέρα. Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων κάνει πιο δύσκολο να αισθάνεστε ‘’γεμάτοι’’, και σαν αποτέλεσμα να καταναλώσετε παραπάνω φαγητό από όσο πρέπει. Οπότε εκτός και αν είστε αθλητής ή φανατικός της άσκησης και απλά θέλετε να χάσετε το λίπος, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να τρώτε κάθε 3 ώρες.

Μύθος 6 – Με χρήση συμπληρωμάτων θα δω πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ψάχνοντας το γρήγορο αποτέλεσμα, ενώ δεν έχουν μεγάλη γνώση από προπόνηση και διατροφή, στηρίζονται υπερβολικά στα συμπληρώματα για να τους βοηθήσουν να χτίσουν το ιδανικό σώμα.
Στην πραγματικότητα όσα συμπληρώματα και να πάρετε, σε καμία περίπτωση δεν θα μεταμορφώσουν το σώμα σας ξαφνικά σε έναν μήνα. Η σημασία των συμπληρωμάτων, είναι να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στην διατροφή σας. Δηλαδή να συμπληρώνουν τις ανάγκες σας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι αλλιώς δύσκολο να πάρετε από ολόκληρα φαγητά στην διατροφή σας. Οπότε η ιδανική λύση για μέγιστα αποτελέσματα, είναι ο συνδυασμός μιας σωστής διατροφής με τα κατάλληλα συμπληρώματα για να λαμβάνει το σώμα μας όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Επίλογος

Σήμερα δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι που σας κρατάνε πίσω από το να πετύχετε τον στόχο σας. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Σταματήστε να ψάχνετε τι θα σας δώσει γρήγορα αποτελέσματα και την μαγική μέθοδο να κάψετε λίπος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να μάθετε να επιλέγετε πιο υγιεινά φαγητά που σας αρέσουν, να μειώσετε ελάχιστα τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας και να αυξήσετε τα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Έτσι θα χάσετε βάρος χωρίς στερήσεις και θα είστε σίγουροι πως θα το κρατήσετε μακριά για την υπόλοιπη ζωή σας.



Νίκος Παπακώστας

Νίκος Παπακώστας

Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής

Ο Νίκος Παπακώστας είναι αρθρογράφος της σελίδας μας και πιστοποιημένος Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Ο Νίκος διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον χώρο του fitness σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. H αγάπη του για το fitness τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία 4 χρόνια διαγωνίζεται στην κατηγορία Men's Physique και Classic Bodybuilding, από όπου έχει λάβει μεγάλη εμπειρία πάνω σε προπόνηση και διατροφή. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του, ακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της GRAFTS Hellas, από όπου και έλαβε το πιστοποιητικό Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Εξακολουθεί να παρακολουθεί νέες ειδικότητες της GRAFTS, σεμινάρια, καθώς και μαθήματα μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης για να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του. Ο Νίκος είναι δημιουργός της NP Fitness, μιας σελίδας που περιλαμβάνει χρήσιμα άρθρα για το fitness, την διατροφή, την άσκηση καθώς και υγιεινές συνταγές. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του στην σελίδα της NP Fitness στο παρακάτω Link: http://npfitness.gr/el/articlesgr/ Επίσης μπορείτε να δείτε το προφίλ του Νίκου στο LinkedIn στο παρακάτω link: https://www.linkedin.com/in/nikos‐papakostas‐49b3a5119/ Έχει λάβει την διάκριση Πρωταθλητή Ελλάδας στην κατηγορία Classic Bodybuilding 27/06/18, Πρωταθλητή στην κατηγορία Men's Physique 13/05/16, 05/06/18, είναι σύμβουλος Fitness & Διατροφής, έχει λάβει Υποτροφία στη ειδικότητα Personal Training GRAFTS Athens 2016 και ασχολείται με την αρθρογραφία σε θέματα fitness, προπόνησης και διατροφής. Ο Νίκος έχει βάλει στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, να αποκτήσουν το σώμα που τους αξίζει και να βελτιώσουν την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την διάθεσή τους.


Κατέβασε το app για αποκλειστικές προσφορές Περισσότερα