Προπόνηση

Τρέξιμο: 6 μοναδικά οφέλη

Όλοι γνωρίζουν πως το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατιέται κάποιος σε φόρμα. Το ήξερες όμως πως μπορεί να σε ωφελήσει σε όλα σχεδόν τα μέρη του σώματος σου αλλά και στη διάθεση σου;  Το τρέξιμο είναι εξαιρετικά αποδοτικό στο να σε κάνει πιο υγιή με πολλούς τρόπους. Παρόλο που ξέρω πως δεν είναι και ο πιο αγαπημένος τρόπος γυμναστικής για πολλούς, αν γνωρίζετε τα οφέλη που θα έχετε μπορεί να σας κάνει να το δείτε με άλλο μάτι.

Τρέξιμο: 6 μοναδικά οφέλη

running team

Βελτίωση Υγείας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει το γενικό επίπεδο της υγείας σας. Έρευνες δείχνουν πως τρέχοντας ανεβαίνουν τα επίπεδα της καλής  χοληστερόλης καθώς βελτιώνει και τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Επίσης, το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων.

Πρόληψη Ασθενειών

Για τις γυναίκες έχει πολύ θετική επίδραση στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Επίσης βοηθάει στην αποφυγή των εμφραγμάτων. Πολλοί γιατροί μάλιστα συνιστούν το τρέξιμο σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια διαβήτη, έχουν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης και οστεοπόρωσης, καθώς και είναι αποδεδειγμένο πως βοηθάει στην πρόληψη καρδιακών επισοδείων. Βοηθώντας τις αρτηρίες να διατηρήσουν την ελαστικότητα τους και ενδυναμώνοντας τους μυς της καρδιάς, οι πιθανότητες να πάθετε καρδιακό επεισόδιο μειώνονται κατά πολύ.

Απώλεια Βάρους

Το τρέξιμο είναι μία από τις καλύτερες μορφές γυμναστικής για να χάσετε ή να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος. Θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να κάψετε πολλές έξτρα θερμίδες καθώς είναι ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός τρόπος γυμναστικής και το ξεπερνάει μόνο το σκι αντοχής.

Βελτίωση Αυτοπεποίθησης

Δεν είναι όλα τα οφέλη σωματικά. Το τρέξιμο μπορεί να επιφέρει εμφανή βελτίωση στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σας. Το να θέτετε και να πετυχαίνετε τους στόχους σας, σας δίνει μια αίσθηση δυναμισμού που θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους και πιο χαρούμενους.

Μείωση Άγχους

Το στρες μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα τοσο υγείας όσο και ψυχολογικά. Μπορεί επίσης να μειώσει την επιθυμία για ύπνο καθώς και να χαλάσει την ποιότητα αυτού με διάφορες διαταραχές. Όταν τρέχετε, αναγκάζετε το σώμα σας να αποβάλλει όλο το άγχος και την έξτρα ενέργεια καθώς επίσης βοηθάει στην μείωση πονοκεφάλων εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης.

Αντιμετώπιση Κατάθλιψης

Όταν έχετε κατάθλιψη, το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να πάτε για τρέξιμο. Παρόλα αυτά θα δείτε ότι μόλις μετά από μερικά λεπτά τρεξίματος, ο εγκέφαλος αρχίζει να εκλύει ορμόνες που θα βελτιώσουν φυσικά τη διάθεση σας. Στην πραγματικότητα, ελάχιστα πράγματα μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο άμεσα ή καλύτερα την κατάθλιψη από το τρέξιμο.

Μπορεί να σας εκπλήσσουν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι που το τρέξιμο βοηθάει στην βελτίωση της υγεία σας, η αλήθεια όμως είναι πως αυτά είναι μόνο μερικά από τα πραγματικά και πολλά οφέλη που θα προσφέρετε στο σώμα σας. Το τρέξιμο είναι εξαιρετικά καλό για το σώμα, το πνεύμα και τη διάθεσή σας και θα καταλάβετε πως ακόμη και μικρές σε διάρκεια προπονήσεις θα σας δώσουν περισσότερη ενέργεια και θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε και να απολαύσετε την καθημερινότητα σας.



Μιχάλης Κιάφας

Μιχάλης Κιάφας

Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ

Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.


Κατέβασε το app για αποκλειστικές προσφορές Περισσότερα