Προπόνηση

Πώς να προπονηθείς σαν τον Conor McGregor

Conor McGregor: πυγμάχος UFC, με 2 ζώνες και ο άνθρωπος που έκανε τον Floyd να επιστρέψει από την συνταξιοδότηση. Θέλεις να προπονείσαι σαν αυτόν; Πρέπει να ξέρεις ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο από όσο δύσκολο το φαντάζεσαι…

Πώς να προπονηθείς σαν τον Conor McGregor

mcgregor

Mandatory Credit: Photo by MediaPunch/REX/Shutterstock (8929003b)
Conor McGregor
Conor McGregor out and about, Los Angeles, USA – 10 Jul 2017

Πυγμαχία και πολεμικές τέχνες

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή. Πυγμαχία και πολεμικές τέχνες. Αν είσαι εδώ ώστε να προπονείσαι σαν τον McGregor και να είσαι σε φόρμα και όχι να “παίρνεις κεφάλια” και να κερδίζεις ζώνες, ισχύουν οι ίδιες αρχές. Είτε πρόκειται για φιλικό αγώνα, είτε για sparring* είτε για πραγματική πυγμαχία, αυτό μετράει σαν προπόνηση αντοχής και φυσικής κατάστασης. Αν αυτά τα αθλήματα γενικά δεν είναι για εσένα, μπορείς απλά να πάρεις τα στοιχεία που χρειάζεσαι, χωρίς να σπάσεις την μύτη σου. Για παράδειγμα, ο σάκος και άλλα στοιχεία του box θα σας δώσουν τα θετικά του αθλήματος, όπως η απώλεια βάρους και η ενδυνάμωση.

Για τους αθλητές πολεμικών τεχνών και τους μποξέρ, το λεγόμενο σπάρινγκ (Sparring) είναι ο ιδανικός τρόπος να δοκιμάσουν τεχνικές και να προπονηθούν. Έτσι ανεβάζει κανείς παλμούς και γυμνάζεται περισσότερο από όσο φαντάζεται.

*Το sparring έχει τεράστια σημασία για τον εκπαιδευόμενο καθώς είναι μία προσομοίωση της μάχης!

Αερόβια και αναερόβια προπόνηση

Ο Conor McGregor, είναι ελαφρύς, μυώδης, χωρίς ιδιαίτερο όγκο και με ελάχιστο λίπος. Όταν πρόκειται για βάρη και αεροβική θέλουμε να αποφευχθούν προπονήσεις που προκαλούν αύξηση μυϊκής μάζας, το οποίο σημαίνει απλά μέγεθος και όχι δύναμη. Πρέπει να επικεντρωθείτε σε προπονήσεις με το βάρος του σώματος και φυσικές αντιστάσεις με έμφαση στην αεροβική.

Μπορείς να βρεις το πρόγραμμα 12 εβδομάδων του McGregor, γνωστό ως F.A.S.T. ! Αυτό είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την αερόβια και αναερόβια προπόνηση με έμφαση στην έκρηξη, την απόλυτη ταχύτητα και την αντοχή. Περιλαμβάνει ποδήλατο, κωπηλατική, τρέξιμο και μποξ. Είναι χωρισμένο σε 3 κατηγορίες (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη) με την δυσκολία να αυξάνεται από ζώνη σε ζώνη.

 

Προπόνηση δύναμης

9 στις 10 φορές κάνει ασκήσεις που περιλαμβάνουν το σωματικό του βάρους. Πάμε να δούμε μερικές απο αυτές.

Η κίνηση είναι το κλειδί.

Muscle ups. Βασίζονται στην φυσική δύναμη και γυμνάζουν πλάτη, δικέφαλους, τρικεφάλους, στήθος, καρπούς και στροφείς των ώμων.

Lizard walks. Με μια απλή αναζήτηση στο Youtube θα δείτε ότι αυτή η άσκηση γυμνάζει όλο το σώμα καθώς και τους κοιλιακούς.

Αποφύγετε μηχανήματα και συγκεκριμένες κινήσεις. Θέλουμε ασκήσεις με μεγάλο εύρος κίνησης που να γυμνάζουν όσο τον δυνατόν περισσότερες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα.  Επομένως, οι ασκήσεις απομόνωσης δεν είναι καλή επιλογή.

Επίσης, θέλουμε ασκήσεις για ισορροπία. Δοκίμασε καθίσματα με ένα πόδι με την χρήση kettle bells.

Yoga

Η Yoga είναι το κλειδί της επιτυχίας για πολλούς μαχητές MMA. Τα οφέλη της είναι προφανή για την κίνηση, την ισορροπία και τις διατάσεις.

Mandatory Credit: Photo by ddp USA/REX/Shutterstock (8960569a)
Floyd Mayweather Jr talks about Conor McGregor during a world tour press conference to promote the upcoming Mayweather vs McGregor boxing fight at Barclays Center
Floyd Mayweather Jr. v Conor McGregor boxing photocall, New York, USA – 13 Jul 2017

 

Διατροφή

Για ένα στεγνό, δυνατό σώμα, η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Ο ίδιος ο McGregor είπε σε μια συνέντευξη: “Τρώω καλό καθαρό κρέας – κοτόπουλο, σολομό, λίγο μπριζόλα – και πολλά ποιοτικά χόρτα/λαχανικά και μερικά φρούτα όπως μπανάνες … Η λήψη αρκετών πρωτεϊνών είναι σημαντική όταν προπονούμαι, έτσι θα συμπληρώσω τη διατροφή μου με πρωτεϊνικά ροφήματα. Πίνω αρκετό νερό ή νερό καρύδας. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι – το πρώτο πράγμα που κάνω το πρωί είναι διατάσεις και νερό. ”

Έτσι, αν νομίζετε προπονείστε τόσο σκληρά όσο αυτός βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες! Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμο, οπότε μην περιορίζετε τη βρώμη και τις γλυκοπατάτες! Μην ξεχνάτε τα υγιή λίπη που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε και να διατηρήσετε τους μυς σας.

 

Για να κλείσουμε θέλουμε να ευχηθούμε καλή τύχη και στους δύο μαχητές για τη μεγάλη τους μάχη!

 



Bασίλης Σκωλίκης

Bασίλης Σκωλίκης

Ειδικός σε θέματα Fitness

Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».


Κατέβασε το app για αποκλειστικές προσφορές Περισσότερα